Iedereen heeft het wel eens gehoord als je een zzp’er bent heb je een aantal belastingvoordelen. Wat voor belasting voordelen je hebt ligt eraan wat voor type bedrijf je hebt en of je wel of geen personeel in dienst hebt. Zorg voordat je voor jezelf begint dat je alles goed op een rijtje hebt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen bij de belastingdienst of neem een expert in dienst die alles voor jou op een rijtje zet. Een expert zal in het begin even geld kosten maar op langere termijn kan je het ook een hoop geld schelen. Stel je hebt neemt een personeel in dienst hoe hou je dan de loonadministratie bij? Misschien is het handiger om je loonadministratie uitbesteden bij een salariskantoor.

Onderneming starten

Start altijd met een ondernemingsplan zet op papier wat je idee is het hoe je dat gaat uitvoeren. Veel voorkomende fout bij startende ondernemers is dat ze maar wat doen zonder een gericht plan. Denk als eerst goed na over je strategie om je product/dienst op de markt te brengen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat mensen je product leren kennen. Wie zijn eigenlijk je potentiële klanten? Voor elke doelgroep heb je een andere media kanaal wat goed werkt om je potentiële klant te bereiken. Volgende stap is kijken wie je concurrenten zijn. Je hebt altijd wel te maken met concurrentie dit hoeft niet directe concurrenten te zijn maar kan ook indirecte concurrenten zijn. Wat voor onderscheid maakt jouw product of dienst met je concurrent. Omschrijf al deze punten in je marketingplan.

Verzekering

Welke verzekeringen en vergunningen heb je nodig. Kun je aansprakelijk worden gesteld voor je producten op het moment dat het niet functioneert zoals het zou moeten. Je bent ook een zelfstandige ondernemer wat gebeurd er op het moment dat je ziek word of arbeidsongeschikt. Normaal gesproken krijg je via het bedrijf een vergoeding tijdens ziekteverlof. Als zelfstandige ben je hier zelf verantwoordelijk voor en zul op zoek moeten gaan naar de juiste verzekering. Voor sommige producten of diensten heb je vergunningen nodig van de overheid. Begin hier tijdig mee om te voorkomen dat je ineens voor verrassingen komt te staan waardoor het starten van je onderneming in problemen kan komen.

Rechtsvormen

Rechtsvormen kiezen heeft gevolgen voor de belastingverplichtingen en aansprakelijkheid. Veel startende ondernemers beginnen met een eenmanszaak. Kijk ook eens naar acht andere varianten die misschien beter bij je onderneming passen. Bespreek dit ook met de KVK waar je moet aangeven welke rechtsvorm je gaat nemen. Zij hebben hier namelijk verstand van.

Belasting