Je eigen onderneming beginnen klinkt waarschijnlijk spannend. Er zijn veel verwachtingen en verantwoordelijkheden die je tegemoet zult komen. Het is niet simpelweg een goed idee hebben en uitvoeren. Dromend wegkijken in je eigen delux bazen kantoor zitten en afwachten is niet bepaald het plan. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden en planning zal zorgvuldig geregeld moeten worden. Hier zijn de 6 stappen om een eigen onderneming te beginnen.

1. Onderzoek uw mogelijkheden en test uw kwaliteiten
Om een bedrijf te starten moet je eerst jezelf kennen en de functies die jij wilt leveren. Wat is het precies wat je nou verkoopt. Wat houd de service of product in en waar heeft de consument baat bij? Wat voor bedrijf zal er gerund worden? Er zal moeten een reflectie gemaakt moeten worden om te bepalen welke richting je opgaat. Goed weten wat er daadwerkelijk moet worden verkocht bouwt het begin van een onderneming.

2. Verken de markt en bepaal uw strategie
Wie zijn de mensen die jij wilt grijpen? Wat isde doelgroep waar jij je op wilt gaan richten? Dit zijn de vragen die beantwoord moeten worden als je een onderneming start. Je moet weten wat je markt is en hoe jij met jou product of service daarop in kan spelen. Elk doelgroep of markt heeft zo ze een eigen benadering dus kies zorgvuldig uit welke strategie je toepast.

3. Maak een financieel plan en kijk of u financiering nodig heeft
Bereken hoeveel kapitaal je ongeveer nodig zal moeten hebben om het bedrijf te starten. Vervolgens maak je een financieel plan voor de komende jaren met erin verwerkt alle mogelijke kosten en de verwachte omzet die gemaakt zal worden. Dit plan zal een duidelijk overzicht geven op het idee renable is.

4. Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen
Een administratie opzetten en bijhouden. Er zijn vast leukere dingen te bedenken. Maar als ondernemer bent u het wettelijk verplicht. Zorg dus dat uw administratie voldoet aan de eisen. U moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel btw u moet betalen of hoeveel btw u terugkrijgt.

5. Schrijf uw bedrijf in bij de KvK en regel de aanmelding bij de Belastingdienst
Klaar voor de officiële start van uw bedrijf? Dan schrijft u uw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Hiermee regelt u ook meteen uw aanmelding bij de Belastingdienst en uw btw-nummer.

6. Ga op zoek naar klanten en maak plannen voor de toekomst
Nu zal het plan om een onderneming te starten rond zijn. U zult natuurlijk veel werk moeten leveren in het daadwerkelijk grijpen van klanten. Een plan staat nog niet garant op succes. Het is moeilijk om zeker te zijn of je klanten kan grijpen en bereiken. Tegenwoordig is er veel focus om manieren te vinden om alle mogelijke shareholders te kennen en een band mee op te scheppen. Er zijn bedrijven die hulpmiddelen bieden om communicatie binnen een bedrijf te versterken

Eigen onderneming in 6 stappen