Wat maakt je een goede leider? Tegenwoordig zijn er steeds meer banen waarbij je leiding moet geven over een groep medewerkers. Een goede leider worden is geen makkelijke taak. Sommige mensen zijn al geboren leider van hun zelf andere mensen kunnen dit leren. Stephen Covey heeft dit heel mooi op papier gezet. Hij heeft in het boek niet alleen over leiding geven in het bedrijfsleven maar ook op het dagelijkse leven. De volgende 7 punten zijn de basis om een succesvol leider te kunnen worden.

1.Wees proactief

Met proactief zijn word niet alleen initiatieven tonen bedoeld maar ook dat je eigen verantwoording neemt over je leven. Covey vind namelijk dat ons gedrag afhankelijk is van de beslissing die je neemt en niet van de omstandigheden. Reactieve mensen ontslaan zichzelf vaak van elke verantwoordelijkheid. De gedachte dat een probleem niet bij onszelf ligt dat is namelijk het probleem vind Covey. Proactieve benadering begint eigenlijk bij een verandering van binnenuit.

2.Begin met einde voor ogen

Het begint met ver vooruit kijken. Waar wil je naar toewerken. Als je weet wat je eindpunt moet worden dan kun je ook de route uitstippelen die je moet gaan bewandelen om dit einddoel te kunnen bereiken. Hou er wel rekening mee dat actief zijn niet altijd effectief kan zijn.

3. Belangrijke zaken eerst

Dit is een samenhang van punt 1 en punt 2. Eigenschap 1 zegt: ‘Jij bent de schepper, jij hebt de leiding.’ Eigenschap 2 is de eerste schepping, in je hoofd.
Eigenschap 3 is de tweede schepping, de materiële uitwerking van de eigenschappen 1 en 2.

4. Denk win-win

In de menselijke interactie kun je zes vormen onderscheiden:

Win-win, Winnen-verliezen, Verliezen-winnen, Verliezen-verliezen,Winnen, Win-win of geen akkoord

5. Eerst begrijpen… dan begrepen worden

Belangrijk om deze eigenschap goed te kunnen is actief luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. Wij hebben vaak de neiging om te luisteren en om daarop antwoord te geven. We filteren alles door onze eigen paradigma’s.

6. Synergie

Met Synergie bedoelen we creatieve samenwerking kiezen voor de derde weg: niet alleen kijken naar mijn of jouw manier maar een derde betere manier. Wij zijn gauw geneigd om compromis te sluiten tussen beiden ideeën terwijl er misschien een derde betere idee beschikbaar is.

7. Houd de zaag scherp

Daar op deze eigenschappen te letten kun je een succesvol leider worden. Wel een van de belangrijkste punten die ook veel in de punten naar voren komen is communicatie. Het actief luisteren en duidelijke boodschap overbrengen staat centraal. Gelukkig zijn er veel communicatie trainingen (hague academy) beschikbaar.academy1

Leiderschap